Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Viitorul Probabil

//Viitorul Probabil
Viitorul Probabil2018-11-19T21:07:14+00:00

Project Description

Viitorul Probabil este un proiect de intervenţie urbană printr-o abordare interdisciplinară.

Intervenţie culturală:

Echipe de artişti, sociologi şi antropologi au documentat şi cercetat timp de trei luni teme ale mediului urban clujean şi propun au propus o serie de intervenţii artistice urbane.

Proiectele dezvăluie, pentru locuitorii şi vizitatorii Clujului, fragmente din istoria locurilor şi a oamenilor care trăiesc sau au trăit în zona Clujeana/Lupşa:

  • Viitorul Probabil. Vine! – ghid audio şi trasee ghidate prin zona Lupşa/Cluj
  • Animaţie culturală – picnic cu muzică veche, mere şi vată pe băţ în Parcul Feroviarilor
  • Intervenţii artistice: “Observator” (mobilier urban), de Marius Nedelcu şi „Alo” (performance), de Lenny Oplasma

Corul nemulţumiţilor:

Corul Nemulţumiţilor este un proces creativ public, după un model pus deja în practică în 24 de oraşe din lume, prin care locuitorii oraşului sunt invitaţi să îşi împărtăşească problemele, îngrijorările, nemulţumirile, care sunt transformate în textul unui cântec care este apoi interpretat în spaţiul public de un cor format din voluntari.

Reprezentaţii: Casa Matei, Minerva Mănăştur, Piaţa Mărăşti şi Oser (septembrie 2009) Compozitor şi conducătorul atelierelor creative: Şerban Ursachi

Viitorul Probabil 1 (2006-2007)

12 tineri din comunitatea locală au învăţat timp de patru luni să se folosească de camera de filmat şi de computer pentru a realiza mici filme în care să-şi exprime gândurile despre mediul în care trăiesc şi se dezvoltă. A fost un exerciţiu de documentare şi analiză socială asupra Clujului şi un spaţiu de dezvoltare personală şi manifestare a creativităţii.

Proiectul reprezintă faza pilot a unei iniţiative mai de amploare, care propune un model de consultare şi participare civică bazat pe procese creative. Este o potenţială abordare în a include membrii comunităţii în stabilirea priorităţilor comunităţii locale şi de a comunica autorităţilor viziunea oamenilor cu privire la oraşul în care trăiesc.

Implementat în

2007, 2009

Parteneri

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB Cluj

Buget

38700 RON

Finanțat de

Administrația Fondului Cultural Național