Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Terra Incognita

//Terra Incognita
Terra Incognita2018-11-19T20:53:11+00:00

Project Description

Terra Incognita propune o succesiune de evenimente de explorare, prin care comunitatea utilizatorilor de Internet are ocazia să descopere, prin intermediul unor platforme interactive, aspecte de cultură şi civilizaţie a unor spatii izolate geografic, social sau politic. Scopul seriei Terra Incognita este explorarea şi exploatarea posibilităţilor de comunicare pe care le oferă noile tehnologii şi dezvoltarea unor platforme interactive de explorare a noilor spaţii culturale.

Expresia de origine latină “Terra Incognita” era utilizată de către cartografii medievali pentru a marca pe hărţi zonele necunoscute, încă neexplorate. Seria de proiecte Terra Incognita îşi propune să descopere noi teritorii la nivelul expresiei informaţiei în mediul virtual, prin dezvoltarea de proiecte web care să prezinte culturi izolate din punct de vedere geografic, social, politic sau ideologic.

Terra Incognita 1: Iran-Pakistan-India-Nepal

Terra Incognita 1 a reprezentat primul experiment românesc de mixed reality, expediţia desfăşurându-se în paralel în lumea reală şi pe Internet. Ea împrumută forma unui joc de calculator de tip quest: există, pe de o parte, o echipă de exploratori, care se deplasează în lumea reală şi care trebuie sa îndeplinească o misiune şi există, pe de altă parte, jucătorii, care definesc misiunile care trebuie urmărite, în diferitele etape ale traseului, de către membrii expediţiei. Astfel, misiunea expediţiei TerraIncognita este de a realiza un anumit parcurs şi de a explora specificul zonelor străbătute conform dorinţelor şi intereselor exprimate de către jucători. Expediţia se desfăşoară în lumea reală, iar jucătorii, care ghidează desfăşurarea ei, se află pe Internet. Echipa exploratorilor şi jucătorii intră în contact direct prin intermediul interfeţei web a proiectului. Echipa transmite jucătorilor aflaţi pe Internet un set de imagini, sunete şi texte. Jucătorii evaluează acest raport şi decid ce vor explora membrii expediţiei în următoarea etapă. Misiunile sunt stabilite de către jucători, prin vot majoritar, alegând una dintre opţiunile oferite de interfaţa multimedia a expediţiei (pagina web). Comunicarea dintre jucători şi expeditori sau între diferiţi jucători este asigurată de un grup de discuţie virtual (chatroom).

Prima expediţie TerraIncognita s-a desfăşurat între 5 septembrie – 7 noiembrie 2000, pe traseul

România-Bulgaria-Turcia-Iran-India-Nepal.

Evenimentele de follow-up ale expediţiei:

  • INDIARNA (Asian Cineparty) – expoziţie foto şi proiecţii video cu imagini de pe parcursul expediţiei, 22 ianuarie 2001, Cabana Bahia,Tarniţa
  • expoziţie foto – aprilie 2001, Universitatea de Artă şi design Cluj

Terra Incognita 2: Cuba-Jamaica

În 2001 proiectul Terra Incognita 2 a ghidat o comunitate de peste 5000 de membri către diverse obiective din Cuba şi Jamaica. De această dată expediţia interactivă TerraIncognita îmbracă un nou format, mai apropiat de cadrul specific al jocurilor de computer. Rod al unei serii de inovaţii, interfaţa expediţiei permite jucătorilor, pe lângă posibilitatea de a vota destinaţia şi misiunea echipei de teren şi de a intra în contact direct cu prospectorii şi ceilalţi jucători prin intermediul unui motor de chat, să cucerească gradat nivelele jocului, să acumuleze punctaje care să le aducă o serie de surprize. Echipa prospectoare care intră în contact cu jucătorii pe Internet are de această dată faţa unor personaje animate. Evrika, Mana, Van Dan, E-mil si Domnul Pop sunt cinci figurine de plastelină, cu personalităţi şi pasiuni contrastante, care călătoresc împreună şi povestesc jucătorilor întâmplările lor.

O dată cu lansarea proiectului, Fundaţia AltArt a organizat pentru prima oară în România o conferinţă de presă online, pe canalul de chat al expeditiei.

Ca follow-up, a fost organizată la Cabana Bahia din Tarnita, un Cuban cineparty: CHE*F, cu proiecţii video, expoziţie de fotografie, muzică cubaneză, rom şi havane.

Terra Incognita 3. Spune-ţi povestea!

Proiectul propune explorarea diversităţii mediului urban. Pornind de la ideea că în contextul construcţiei europene valorile culturale care devin repere pentru fiecare cultură sunt mai puţin moştenirile istorice, cât spiritul viu al oamenilor care aparţin în prezent acestei culturi, Terrra Incognita 3. Spune-ti povestea! şi-a propus să aducă în centrul atenţiei omul ca erou contemporan. Printr-o campanie desfăşurată în Cluj, locuitorii oraşului au fost încurajaţi să îşi spună povestea; poveştile oamenilor puse laolaltă construind astfel o nouă faţă, umanizată şi caldă a oraşului, reflectând pulsul vieţii pe care o găzduieşte. În octombrie 2003, timp de o săptămână, în cadrul workshop-ului Spune-ţi povestea!, artişti new media din 7 ţări din Europa au prelucrat portrete şi povesti de viaţă ale locuitorilor Clujului în lucrări de artă new media (video instalaţii, net art, fotografie, film, live art). În noiembrie 2003 aceste lucrări au fost expuse în Cluj, urmând ca ele să fie prezentate în toamna 2004 la Bratislava (Slovacia) şi Varşovia (Polonia).

În paralel cu desfăşurarea atelierului Spune+-ţi Povestea! au fost organizate o serie de evenimente pentru publicul larg:

  • Cărţi poştale, expoziţie foto a studenţilor de la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Secţia Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii
  • Noua generaţie de artişti new media din Cehia şi Slovacia, prezentare susţinută de Aneta Mona Chişa, Universitatea de arte Vizuale Praga
  • Metaforele reţelei, discuţie moderată de Attila Kelemen, Transindex
  • Concert Plus, live art show: muzică live Kumm, montaj video live Istvan Szakats
  • Urban Textures, concert Matze, prezentare ŞtefanTiron

Implementat în

Septembrie – noiembrie 2000

August 2001

Mai 2003 – decembrie 2004

Parteneri

Monitorul

Libertatea

TVR Cluj

Academia Caţavencu

Vitrina Felix Media

Transindex

Fundaţia Tranzit

Buget

2000: 9.000 EUR

2001: 7.500 EUR

2003-2004: 17.950 EUR

Finanțat de

2000: Consiliul Local Cluj

2003-2004:

European Cultural Foundation

Pro Helvetia – Programul Cultural Elveţian în România

Sponsori

2000:

RDS

Novosapiens

Hidroconstrucţia

Atlassib

White Wolf

Casettaro

2001:

RDS

Novosapiens

2003-2004:

RDS

Novosapiens

Elektroweigl