Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

RACIF – Roboţi şi avataruri

//RACIF – Roboţi şi avataruri
RACIF – Roboţi şi avataruri2018-09-23T17:05:48+00:00

Project Description

Roboți și Avataruri. Viitorul Colaborativ și Intergenerațional – este o explorare culturală interdisciplinară și intergenerațională privind lumea viitoare caracterizată de colaborarea între roboți, avataruri, lumi virtuale, teleprezență, medii culturale, divertisment interactiv și joacă. RACIF adresează problemele profesioniștilor europeni implicați în producția unor noi forme de reprezentare a identității în medii virtuale. Proiectul examinează evoluția mobilității în teritoriile de intersecție a lumilor reale și virtuale și metodologiie de interacțiune emergente. Proiectul este integrat în Anul European al Solidarității Intergeneraționale 2012 și în programarea culturală a Maribor 2012 – Capitală Culturală Europeană. Activitățile proiectului european includ comisionări de lucrări de artă media, o expoziție itinerantă, dezbateri, rezidențe, cercetare, ateliere, o tabară intergenerațională și editarea unei cărți/catalog.
În 2011 AltArt a participat la întâlnirile de lucru din Cluj și Maribor, la selecția internațională de lucrări artistice, a organizat un atelier creativ ”Robots&Avatars” și a derulat activități de cercetare și documentare. În urma unui apel internațional, au fost propuse 264 de lucrări, dintre care juriul a selectat pentru producție și expoziție 16 lucrări.
Proiectul oferă cadrul unor experiențe de învățare transdisciplinare. AltArt a propus două astfel de ateliere de experimentare, combinând dansul și tehnologia și având ca miză explorarea noilor posibilități de exprimare artistică date de tehnologiile interactive ale prezentului. Participanții, dansatori, coreografi, artiști video / multimedia, au avut ca premize corpul, spațiul, mișcarea și reprezentarea acestora. Primul atelier – Multiple Realities – a avut loc în decembrie 2011 și a fost urmat de o prezentare publică în Festivalul Vis-a-Vis, organizat de Asociatia GroundFloor Group. În octombrie 2012 a avut loc cel de-al doilea atelier, fiind focalizat pe tehnologia Kinect și grafica dinamică. Atelierele au creat o platformă colaborativă pentru artiști din diferite domenii: vizual – Istvan Szakats, Anna Peter, Alex Popa, coregrafic – Vesna Grandes, Jo Blowers, – Leanne Hammacot, Sinko Ferenc etc.
Expoziţia „Robots and Avatars” – noiembrie 2012, Fabrica de Pensule, Cluj – a propus un comentariu privind dezvoltarea tehnosocială care încorporează azi robotica şi inteligenţa artificială, prezentând ADA, lucrarea artistei Karina Smigla-Bobinski, un robot analogic, semnalând faptul că inteligenţa artificială pendulează azi între extremele tehnopozitivismului şi tehnocriticismului.

Implementat în

2011-2013

Parteneri

body>data>space, UK KIBLA, Slovenia Groundfloor Group

Buget

40,180 EUR

Finanțat de

Uniunea Europeană – Cultura 2007-2013 Ministerul Culturii și Patrimoniului Național AFCN