Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Fabrica de Pensule. Cultura și Dezvoltarea Urbană

//Fabrica de Pensule. Cultura și Dezvoltarea Urbană
Fabrica de Pensule. Cultura și Dezvoltarea Urbană2018-11-19T21:07:32+00:00

Project Description

Scopul proiectului este de a contibui la dezvoltarea urbană prin mobilizarea artei contemporane şi valorificarea unui obiectiv de patrimoniu industrial.

Fabrica de Pensule este un spațiu de artă contemporană, creat în urma reconvertirii fostei fabrici de pensule din Cluj într-un centru cultural, care găzduiește în prezent un studio de spectacole/conferințe, o sală de teatru, 7 galerii, 30 de ateliere pentru artiști și birouri pentru 13 organizații neguvernamentale.

Proiectul a contribuit la dezvoltarea relației Fabricii de Pensule cu comunitatea, dezvoltarea unei strategii de comunicare și promovare a programului cultural al centrului, consolidarea relației cu parteneri instituționali, documentarea și arhivarea unor elemente de patrimoniu industrial și îmbunătățirea dotărilor spațiilor de creație.

Activitățile organizate au facilitat accesul diferitelor categorii de public la evenimentele culturale din Fabrică și au urmărit să crească participarea membrilor comunității în activități creative: 10 dezbateri publice pe teme de actualitate legate de cultură și societate, 4 ateliere de contact-improvisation, trei ateliere de improvizație teatrală și marionete pentru copii, un laborator de dans și mișcare, două ateliere și antrenamente săptămânale de capoeira, ateliere de ritm și percuție, 10 evenimente – Zilele porților deschise – cu un program cultural intens în mai multe spații din Fabrică. Numărul beneficiarilor acestor activități este de peste 5500.

În cadrul proiectului, a fost realizată publicația ”Fabrica de Pensule”, o colecție de materiale de arhivă și texte teoretice, fotografii, ilustrații, texte ficționale, prezentări și fragmente de cercetare despre istoria spațiului industrial și dezvoltărilor lui recente. Lucrarea a fost lansată cu ocazia colocviului ”Treaba cu treaba – muncă și patrimoniu în societatea (post)industrială”, în 22-23 octombrie 2010, iar o parte a documentației și artefactelor muncitorești au fost prezentate în expoziția ”Omagiu muncii”. Prin proiect, studioul Fabricii de Pensule a fost dotat cu un sistem de sunet, sistem de lumini, 130 de scaune.

Fabrica și-a dezvoltat în acestă perioadă o identitate vizuală și a realizat, cu sprijinul Fondului ONG, programe/afișe lunare (8200 exemplare), newslettere electronice distribuite săptămânal la cca 2000 de recipienți, 1200 de pliante de prezentare, 10000 de cărți poștale și 20000 de stickere.

Implementat în

2009-2010

Parteneri

Federația Fabrica de Pensule; Asociaţia ArtLink; Asociaţia Arta Capoeira; Asociaţia GroundFloor Group; Asociaţia ArtHoc; Asociaţia Grupa Mică

Buget

82000 EUR

Finanțat de

Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European

www.fabricadepensule.ro