Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Critica unei lucrări fictive

//Critica unei lucrări fictive
Critica unei lucrări fictive2018-09-23T17:02:07+00:00

Project Description

În cartea sa „Magnitudine Imaginară” (1971), Stanislaw Lem publica 16 recenzii ale unor cărți nescrise, alături de cronica unei scrieri reale, cartea însăși. „Magnitudine Imaginară” propunea o analiză cât se poate de serioasă a unor ficțiuni fictive, ca cercetare critică a unor direcții posibile de dezvoltare a umanității. Cum ar fi să reluăm azi acest demers și să îl transpunem în spațiul public clujean? Către ce ne-ar împinge imaginația neîngrădită? Ce am face? Cum? Și mai ales de ce am face aceste intervenții exact în modul în care ni le imaginăm?
În 2012, convinși de faptul că fabulația este nu doar un instrument de cunoaștere, ci și de construcție a realității, membrii echipei AltArt au propus publicului o serie de întâlniri cu artiști și urbaniști, pentru a dezvolta în mod colectiv realitatea fictivă a Clujului.
Invitații întâlnirilor au fost:
Cristian Rusu, artist
Cirpian Mureșan, artist
Eugen Pănescu, arhitect și urbanist
Alexandru Hărănguș, artist
Pásztor István, architect
Cea de-a treia întâlnire a fost organizată în colaborare cu Penitenciarul Gherla. Alături de pictorul Alexandru Hărănguș, care a ispășit în închisoare o pedeapsă de zece ani, a fost prezent un grup de deținuți, pentru a discuta o altă dimensiune a ficțiunii despe spațiul urban: orașul imaginat de cei care sunt dincolo de gratii.
Evenimentele au făcut parte din programul “Atelierele Fabricii – educație culturală pentru o comunitate creativă”, derulat de Fabrica de Pensule

Perioada

2012

Parteneri

Fabrica de Pensule

Buget

3000 RON

Finanțator

AFCN