Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Corespondenţe Civice în Europa – Migraţiile în centrul construcţiei identităţii europene

//Corespondenţe Civice în Europa – Migraţiile în centrul construcţiei identităţii europene
Corespondenţe Civice în Europa – Migraţiile în centrul construcţiei identităţii europene2018-11-19T21:07:47+00:00

Project Description

O echipă multidisciplinară formată din artiști, sociologi și antropologi au lucrat rezidențial pe parcursul mai multor luni în comunități locale din Rennes, Cluj şi Tarragona în vederea realizării unui studiu și a unor producții artistice dedicate migraţiei şi dialogului intercultural în Europa.

În fiecare din cele trei orașe, 4 artişti şi 2 cercetători au locuit împreună timp de o lună, într-un spațiu, în egală măsură locuință și atelier de lucru. Pe perioada rezidenței, ei s-au angajat în explorarea mediului urban și mai ales a celui social, interacționând cu locuitorii și culegând de la aceștia povestiri de viaţă, elemente de imaginar şi opinii legate de societatea europeană contemporană. Fiecare participant a fost încurajat să se pronunţe cu privire la sensul şi valorile pe care le atribuie vieţii sale și să se confrunte cu modul în care aceste valori sunt transpuse în relațiile sociale. Fiecare relatare s-a materializat sub forma unei „corespondenţe”, care se adresează unui destinatar (aleşi politici, vecini, străini, etc). Acceptând participarea la jocul de corespondenţă, fiecare persoană transmite valorile sale printr-o expunere atât personală, cât și publică. Aceste corespondenţe au diferite forme: video, compoziţie textuală, sonoră, fotografie etc.

Într-o etapă ulterioară a proiectului, aceste creaţii au fost prezentate în cadrul unor evenimente publice – expoziții, dezbateri, o publicație, pe pagina web a proiectului, iar mesajul lor comunicat responsabililor publici la nivel comunitar.

Echipa creativă a proiectului: Andrei Fărcăşanu (fotograf, Bucureşti), Nani Blasco (artistă video, Tarragona), Romain Louvel (artist plastic, Pornic), Xavier Trobat Escanellas (arhitect şi pictor, Tarragona) şi Pascal Nicolas-Le Strat (sociolog şi politolog, Montpellier), Remus Gabriel Anghel (sociolog, Cluj), Claire Lesacher (sociolingvist, Rennes), Maria Pallares Serena (atropolog, Tarragona), Anne Morillon (sociolog, Paris).

Implementat în

2010-2011

Parteneri

L’Age de la Tortue, Franța; The Association of Social Centers Rennes, Franța; Fondation Topik, Franța; Casal L’Amic Foundation, Spania

Buget

5000 EUR

Finanțat de

Uniunea Europeană – Europe for Citizens Programme