Project Description
Folosind metafora unei linii de cale ferată care leagă Balcanii și Caucazul de Sud, proiectul vizează construirea de legături, stimularea reflecției și facilitarea cooperării dintre artiștii și producătorii culturali din cele două regiuni.
Întâlnirea Caravanei a reunit 21 de operatori culturali independenți din unsprezece țări pentru un eveniment intensiv de networking în Tbilisi, în aprilie 2015. Programul a inclus întâlniri cu artiști locali, explorări urbane, prezentări publice, spectacole și discuții pe teme de artă și spațiu public, practici artistice angajate social, politici culturale și cooperare internațională.
Un program nomad „Artists-in-Residence” a avut loc la Cluj (16-31 mai), Tbilisi (9-15 iunie) și Erevan (15-21 iunie). Artiștii Vahe Budumyan (Armenia), Giorgi Khasaia (Georgia), Vilmos Koter (România), și Tanja Radež (Slovenia), au explorat realitățile urbane din Cluj, Tbilisi și Erevan și au produs o serie de intervenții artistice în spațiul public. Rezidenții s-au întâlnit cu experți locali, au călătorit în jurul orașelor, și-au cercetat istoria și realitățile actuale. Aceștia au produs o serie de intervenții artistice:
Giorgi Khasaia: Exchage Labour (performance, Cluj), Fish Size (acțiune, Yerevan), Lavash Nash! (acțiune, Erevan)
Vahe Budumyan: Missing Places (7 cărți poștale distribuite în orașele Cluj, Tbilisi, Erevan)
Tanja Radež: Cross Story (intervenții publice, Cluj, Tbilisi, Erevan)
Vilmos Koter: Bless you (intervenție publică, Cluj), At the end … (intervenție publică, Cluj, Tbilisi, Erevan)
O prezentare publică a proiectului, artiștii, intervențiile lor au avut loc la Cluj la Fabrica de Pensule, la Tbilisi la Galeria Nectar și la Erevan la Institutul de Artă Contemporană.
Implementat în
2015
Parteneri
Balkan Express Network, Ljubljana
Public Art Platform and Bouillon Group, Tbilisi
ICA, Yerevan
Finanțat de
Black Sea Trust – A Project of the German Marshall Fund of the United States
The European Union – Culture Programme
Institutul Cultural Român