Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Cart(e)a Parcului

//Cart(e)a Parcului
Cart(e)a Parcului2018-11-19T21:06:30+00:00

Project Description

Cartea Parcului este un compendiu al ideilor cetățenești de transformare a Parcului Feroviarilor, culese de-a lungul unui proces de planificare și imaginare colectivă facilitat de Fabrica de Pensule, Grupul pentru Dezvoltare Locală și Fundația AltArt, prin proiectele ”Fab Hub” și ”Ars Publica. Res Publica”.

Parcul Feroviarilor a reintrat recent în posesia orașului și este subiectul unui amplu exercițiu de regândire. Ce anume regândim? Este oare vorba doar despre sistematizarea unui parc? Ar fi păcat. Parcul Feroviarilor este prilejul și metafora regândirii relației dintre oraș și cetățeni. O relație care s-a format încet, și se va transforma tot încet.
Nu vom putea să schimbăm modul în care gândim orașul într-un singur sprint creativ. Mai degrabă vorbim de maratoane. De aceea, exercițiul de regândire despre care vorbim este unul zilnic, repetitiv, cumulativ. Care durează ani de zile. Poate chiar decenii.
Prin Cartea Parcului am sintetizat ideile și dorințele exprimate de participanții în proiectele Fab Hub și Ars Publica. Res Publica: artiști, arhitecți, sociologi, antropologi, biologi și cetățeni de toate vârstele. Ceea ce oferim este fotografia unui moment, și suntem conștienți că nu putem fixa forma și utilizările Parcului printr-o singură imagine. E evident că Parcul trebuie să fie gândit flexibil, și pentru posibilitatea unei regândiri permanente.
O asemenea abordare ”gândire pentru regândire” permite ca Parcul să rămână viu și relevant în transformarea sa generată de proprii utilizatori, și, mai mult, ca aceste exerciții să dea cadrul unui ”maraton” al regândirii relației dintre oraș și cetățean la care cu toții sperăm.

Aceasta poate fi citită AICI

Implementat în

2017

Parteneri

Grupul pentru Dezvoltare Locală

Centrul Cultural Clujean

Fabrica de Pensule

Grupul pentru Dezvoltare Locală

Primăria Cluj-Napoca

Finanțat de

Administraţia Fondului Cultural Naţional