Tel. 0723263072, 0724510464
office@altart.org

Copyright Fundația AltArt | All Rights Reserved

Artizen

Artizen2018-11-21T15:35:48+00:00

Project Description

Proiectul ”ARTIZEN – rezidențe interdisciplinare” a urmărit să creeze, printr-un program de rezidențe artistice, cadrul în care artiști contemporani din sfera artelor vizuale, multimedia și performative interesați de explorarea relației dintre artă și societate să se poată angaja într-un proces substanțial de cercetare și creație.

Programul de rezidențe artistice interdisciplinare a avut loc în perioada 20 iulie – 15 august 2016, la Cluj-Napoca. Curatorii delegați de organizațiile partenere ale proiectului Artizen au selectat următorii artiști/grupuri artistice pentru rezidență: Zeljka Blaksic (HR/US), La Fundicio (ES), Blajin (RO) și Doru Taloș&Alexa Băcanu (RO).

În perioada rezidenței artiștii au explorat și cercetat cu ajutorul unui grup de experți locali din domeniile urbanismului, sociologiei, antropologiei și biologiei două spații publice din Cluj aflate în tranziție. Spațiile în tranziție sunt arii neglijate, puțin preente pe harta mentală a locuitorilor și a căror utilzare este încă incertă. Zonele vizate de intervențiile artistice sunt Parcul feroviarilor, abandonat de mai bine de 10 ani și malul Someșului, complet neutilizat ca spațiu social. Proiectele realizate de artiști sunt patru intervenții de tip performance, publicație/atelier și două instalații narative:

– Alexa Băcanu și Doru Taloș: Călătorie. Fragmente. Realități – instalație narativă

Pornind de la poveștile locuitorilor din zona Parcului Feroviarilor, instalația urmărește parcurgerea unor momente definitorii din trecutul locului, începând cu aproape un secol în urmă. Traseul cuprinde cinci puncte din zone diferite ale parcului, fiecare oferind o altă perspectivă asupra locului.

– Zeljka Blaksic (HR): Through active range of motion, we come through / Prin mișcări dintr-un registru activ, ne dezvăluim prezența – performance

Jonglând între diverse tipuri de mișcări sau dans – box, aerobic, yoga, fotbal, arte marțiale – performance-ul angajează simbolurile acestor activități fizice pentru a stimula zone active sau pasive ale Parcului Feroviarilor. Cu participarea și contribuția a zece adolescente din comunitatea locală.

– LaFundició (ES): Malas hierbas/Buruieni – carte-obiect

Un ierbar colectiv ilustrat al Parcului Feroviarilor. O carte-obiect care își propune o reflecție asupra zonelor abandonate în care în mod aparent nu se întâmplă nimic. Identificarea lantelor s-a făcut în cadrul unor ateliere de explorare și desen cu participarea unui grup de localnici.

– Blajin: Îmbarcare / Paper Boat on Someș – instalație narativă din lemn și metal sub forma unei bărcuțe de hârtie (5 m X 1.5 m). Îmbarcarea e un joc de împăcare. Spate la spate, așezați pe una dintre cele două băncuţe despărţite de vela metalică, jucătorii privesc în zare se plictisesc de moarte și hotărăsc să ocupe aceeași băncuță și să se împace.

Lucrările au fost prezentate într-un eveniment public în 13- 14 august 2016 în Parcul Feroviarilor și pe porțiunea din râul Someș adiacentă parcului, într-un program care include și ateliere deschise pentru copii și adulți, Repair Café, muzica, Regatta din bărcuțe de hârtie, și Picnicul Diversității. Evenimentele au avut un public de cca 1000 de persoane.

Implementat în

2016

Finanțat de

Administrația Fondului Cultural Național