Create to Connect -> Create to Impact este un proiect co-organizat de un consorțiu format din 16 organizații culturale și de cercetare din Europa și sprjinit de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Proiectul urmărește să creeze impact în societate în termeni de schimbare, inovație, abilitare și emancipare prin construirea unor conexiuni semnificative între artiști, operatori culturali, cercetători și public.

 

Radio Pata / Autoconstrucție comunitară 2020

Proiectul promovează expresia și participarea culturală ca forme ale incluziunii sociale a comunităților marginalizate. Grupul țintă principal al proiectului sunt copii, tineri și adulți din Pata Rât, o comunitate profund marginalizată, formată în cea mai mare parte din romi, situată la periferia orașului Cluj-Napoca.

 

În 2020 au avut loc 7 ateliere creative pentru copii și tineri, 3 Cafenele ale Femeilor, 7 ateliere de storytelling, un modul de co-creație a unor istorii orale, și crearea unui radio comunitar online.

Studio virtual Radio Pata – un proiect de radio comunitar, Radio Pata a început să funcționeze ca serviciu de streaming pe www.radiopata.ro, conținutul programului fiind stabilit și dezvoltat împreună cu membrii comunității.

 

Ateliere de educație culturală și co-creație – 7 ateliere pentru copii și tineri cu vârsta între 8 și 15 ani. Au avut loc 3 ateliere de mișcare, improvizație (17.08, 18.08, 9.10) și 2 ateliere creative de cunoașterea naturii (10.10), la Șuncuiuș și peștera Ungurul Mare, conduse de artistului Lucian Rad; 2 ateliere de desen și colaj cu tema super eroului conduse de Cristina Gagiu (19.08, 20.08). Atelierele au fost pregătite de sesiuni de informare și facilitare în comunitate, prin facilitatorii proiectului.

 

Ateliere de storytelling – 6 copii și tineri au participat la 4 sesiuni de muzică conduse de Adi Cimpoieșu (17.08, 18.08, 19.08, 20.08) unde au explorat instrumente de percuție, exerciții de ritm și creativitate și 3 ateliere de scriere creative (16.10. 18.10. 18.10) și un modul de co- creație a unor istorii orale Harta Speranțelor conduse de regizorul Raul Coldea și dramaturgul Petro Ionescu.

Harta Speranțelor – sub forma unui calendar tipărit, conținine 12 interviuri cu fete și femei din Pata Rât. Poveștile au fost incluse în programul Radio Pata și prezentate și într-un spectacol online urmat de discuții.

 

Cafeneaua femeilor: Au fost organizate 3 evenimente online (3.11, 11.11, 20.11) destinate femeilor, folosind tehnici de psihodramă și facilitând creșterea coeziunii și stării de bine a femeilor participante.

 

Perioadă: 2018-2020

Parteneri: Artsadmin, London, UK; BIT Teatergarasjen, Bergen, Norway; La Villette, Paris, France; Noorderzon, Groningen, Netherlands; Theater Rotterdam, Netherlands; Arts and Theatre Institute, Prague, Czech Republic; Culturgest, Lisbon, Portugal; Research Centre of the Slovenian Academy of Sciences and Arts (ZRC SAZU), Ljubljana, Slovenia; Drugo more, Rijeka, Croatia; Santarcangelo dei Teatri, Santarcangelo di Romagna, Italy; NTGent, Gent, Belgium; Public Art Platform – Tbilisi, Tbilisi, Georgia; United Artist Labour, Belgrade, Serbia; Hammana Artist House, Beirut, Lebanon;