Balkan Express este o rețea dedicată mobilității și cooperării culturale în Balcani și între Balcani și restul Europei. Rețeaua caută să pună în valoare, în dialogul dintre cultură, științe sociale, arhitectură, economie, noi abordări ale problemelor societății contemporane. Tema de lucru a rețelei este cultura și sustenabilitatea.

În cadrul acestei teme, reprezentanții AltArt au participat și moderat o serie de dezbateri și activități în cadrul caravenelor Balkan Express care au avut loc la Cluj (2013), Ljubljana (2014, 2017), Tbilisi (2015), Kiev (2018).

În 25-26 mai 2016 AltArt a organizat la BOZAR, în Bruxelles, evenimentul ”Voices of Change. Looking Eastwards (Vocile schimbării. Privind spre Est)”, o prezentare și dezbatere publică despre artă și spațiul public organizată în parteneriat cu Balkan Express, ICR Bruxelles și Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii. Programul evenimentului a inclus:

     

    • Voices of Change. Eastern Perspectives on ”Europe”, “Public” and ”Space” / Vocile schimbării. Perspectivele estice asupra noțiunilor de Europa, Public și Spațiu – dezbatere publică și prezentare proiecte artistice

    • Looking Eastwards. Culture in The External Relations of the EU/ Vocile schimbării. Cultura în relațiile externe ale Uniunii Europene – dezbatere publică.

Caravana de la Cluj este un eveniment încadrat într-o serie de activități extinse ale rețelei Balkan Express. Caravana de la Cluj, derulată în noiembrie 2013 în diferite locații din Cluj, a avut ca focus tematic Creativitatea Socială. Circa 20 de participanți din diferite țări din zona balcanilor au participat la evenimentele caravanei. Au fost prezentate și puse în discuție din perspectiva potențialuli culturii de a genera o schimbare socială spre un stil de viață sustenabil diferite initiative de creativitate socială din Cluj și din alte țări.

 

În 2015 și 2016 în cadrul priectului Caucasus-Balkan Express, patru artiști din România, Slovenia, Armenia și Georgia au participat la o rezindeță itinerantă de explorare și intervenție în spații publice urbane în Cluj, Tbilisi, Yerevan și Ljubljana.

 

https://www.bunker.si/wp-content/uploads/2020/01/Caucasus-Balkan-Express-Artist-in-residence-catalogue.pdf

 

Perioadă: 2013-2020

Parteneri: Balkan Express Network
A Soul for Europe
Flow Festival, Austria
Fabrica de Pensule, Romania
ColectivA/Temps d’Images Festival, Romania